Navštivte nás > Starý zámek v Jevišovicích > Stálé expozice > Kuchyňský nábytek

Navštivte nás

 

Kalendář akcí

Červenec 2019
Po
Út
St
Čt
So
Ne
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
Sobota, 27.07.2019
28
29
30
31

Exkurze
Přednáška
Koncert
Zábava

Přihlaste se k odběru Newsletteru.
Zadejte Vaši e-mailovou adresu.

Editace registrace


EXPONÁT MĚSÍCE


FOTOGALERIE

E-SHOP

PRONÁJMY


VĚDECKÉ ČASOPISY

 Zřizovatel:


                      

 
   

 

Kuchyňský nábytek 20. století 

Ze sbírek Etnografického ústavu MZM

 

Historickým předchůdcem kuchyně 20. století je tzv. černá kuchyně, klenutá prostora s otevřeným ohništěm a mohutným komínem, situovaná v zadní části vstupní síně domu, na venkově existující místy ještě koncem 19. století. Změna otopného systému, zavádění sporáku po polovině 19. století, vedla k postupné likvidaci černých kuchyní s otevřeným komínem a k budování větších, světlých a teplých kuchyní se sporákem napojeným na uzavřený komín. 

Ve 20. století se stala kuchyně místností využívanou nejen k vaření a stolování, ale také k pracovním činnostem a odpočinku (obytná kuchyně).

K přípravě pokrmů, ukládání kuchyňského nádobí a náčiní, k stolování a dalším činnostem sloužily v lidovém prostředí města a venkova až do druhé třetiny 20. století různé druhy nábytku jak dílenské tak i průmyslové produkce.

Příborník (misník, kredenc) má v základní podobě skříňky a police (volné, nebo s dvířky) své předchůdce v renesančním skříňovém nábytku na ukládání nádobí. V první polovině 20. století se vyskytoval v městských a vesnických domácnostech jako základní kuchyňský nábytek na uschování nádobí a vařiva, později s vysokou úzkou spížní skříní na potraviny, v níž byl oddíl pro žehlící prkno, na některých byly umístěny hodiny aj. Hospodyně tak měla v jednom nábytku po ruce všechny potřebné věci k práci. Tento typ kredence byl běžným zařízením kuchyně ve 40. - 60. letech 20. století, než jej vyřadila z běžného užívání kuchyňská linka. 

Kromě jídelního stolu a židlí patřily do vybavení kuchyně až do pozdního  20. století stůl se dvěma vysouvacími vanami, který sloužil na umývání nádobí (lidově mycák, myčák). Ve starších domácnostech měly hospodyně pracovní stůl s odkládací deskou naspodu na nádobí. Do vybavení kuchyně patřily dále kuchyňská lavice s úložným prostorem, bednička na topivo k sporáku (uhlák) a nízké stoličky: stolička bez opěradla s úložným prostorem pod výklopným sedákem (obvykle na čistící prostředky), lid. štokrle (z něm. Stockerl), a nízká stolička sestávající z desky na profilovaných deskových nohách (lid. šamrle, zkomolenina z něm. Schemel).

V některých domácnostech, zejména řemeslníků (např. krejčích), měli stůl s vysouvacím lůžkem pro děti, který je jednou ze zajímavostí výstavy. Významnou změnu v zařízení kuchyně znamenalo v poslední čtvrtině 20. století zavádění průmyslové vyráběné modulové kuchyňské linky, do níž byly včleněny (s přívodem vody a energetických zdrojů) všechny nábytkové komponenty a s postupem doby další zařízení, spojené s přípravou pokrmů, uchováním potravin, s kuchyňským náčiním a nádobím a s dalšími domácími pracemi. Jako samostatný oddíl kuchyně se vyčlenil jídelní kout s nábytkem ke stolování.

Fotogalerie

 
vyrobila www.omegedesign.cz