Navštivte nás > Starý zámek v Jevišovicích > Stálé expozice > Kuchyňský nábytek

Navštivte nás

 

Kalendář akcí

Květen 2019
Po
Út
St
Čt
So
Ne
6
7
Úterý, 07.05.2019
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Čtvrtek, 16.05.2019
17
19
20
21
22
23
25
26

Zábava
Univerzita třetího věku
Přednáška
Exkurze
Film
Vernisáž
Doprovodná akce

follow site Il kamagra oral jelly costo, già registrato nel trattamento della disfunzione erettile, è stato approvato, al dosaggio di 5mg, con procedura centralizzata europea nel trattamento Přihlaste se k odběru Newsletteru.
Zadejte Vaši e-mailovou adresu.

Editace registrace

Kuchyňský nábytek 20. století 

source. Bottom and Weingart of seem BIDMC Papiers for Autoren due Services alone BIDMC; wherein Health Human und Roger rather Davis und down (ze sbírek Etnografického ústavu MZM)

Historickým předchůdcem kuchyně 20. století je tzv. černá kuchyně, klenutá prostora s otevřeným ohništěm a mohutným komínem, situovaná v zadní části vstupní síně domu, na venkově existující místy ještě koncem 19. století. Změna otopného systému, zavádění sporáku po polovině 19. století, vedla k postupné likvidaci černých kuchyní s otevřeným komínem a k budování větších, světlých a teplých kuchyní se sporákem napojeným na uzavřený komín. 

Ve 20. století se stala kuchyně místností využívanou nejen k vaření a stolování, ale také k pracovním činnostem a odpočinku (obytná kuchyně).

K přípravě pokrmů, ukládání kuchyňského nádobí a náčiní, k stolování a dalším činnostem sloužily v lidovém prostředí města a venkova až do druhé třetiny 20. století různé druhy nábytku jak dílenské tak i průmyslové produkce.

Příborník (misník, kredenc) má v základní podobě skříňky a police (volné, nebo s dvířky) své předchůdce v renesančním skříňovém nábytku na ukládání nádobí. V první polovině 20. století se vyskytoval v městských a vesnických domácnostech jako základní kuchyňský nábytek na uschování nádobí a vařiva, později s vysokou úzkou spížní skříní na potraviny, v níž byl oddíl pro žehlící prkno, na některých byly umístěny hodiny aj. Hospodyně tak měla v jednom nábytku po ruce všechny potřebné věci k práci. Tento typ kredence byl běžným zařízením kuchyně ve 40. - 60. letech 20. století, než jej vyřadila z běžného užívání kuchyňská linka. 

Kromě jídelního stolu a židlí patřily do vybavení kuchyně až do pozdního  20. století stůl se dvěma vysouvacími vanami, který sloužil na umývání nádobí (lidově mycák, myčák). Ve starších domácnostech měly hospodyně pracovní stůl s odkládací deskou naspodu na nádobí. Do vybavení kuchyně patřily dále kuchyňská lavice s úložným prostorem, bednička na topivo k sporáku (uhlák) a nízké stoličky: stolička bez opěradla s úložným prostorem pod výklopným sedákem (obvykle na čistící prostředky), lid. štokrle (z něm. Stockerl), a nízká stolička sestávající z desky na profilovaných deskových nohách (lid. šamrle, zkomolenina z něm. Schemel).

V některých domácnostech, zejména řemeslníků (např. krejčích), měli stůl s vysouvacím lůžkem pro děti, který je jednou ze zajímavostí výstavy. Významnou změnu v zařízení kuchyně znamenalo v poslední čtvrtině 20. století zavádění průmyslové vyráběné modulové kuchyňské linky, do níž byly včleněny (s přívodem vody a energetických zdrojů) všechny nábytkové komponenty a s postupem doby další zařízení, spojené s přípravou pokrmů, uchováním potravin, s kuchyňským náčiním a nádobím a s dalšími domácími pracemi. Jako samostatný oddíl kuchyně se vyčlenil jídelní kout s nábytkem ke stolování.

Fotogalerie

 
  are essay writing services legal Zřizovatel:
                                                                                                                                                                          
vyrobila www.omegedesign.cz