E-shop » Folia ethnographica 46/1 2012

E-shop

  
Vyhledávání

Přihlaste se k odběru Newsletteru.
Zadejte Vaši e-mailovou adresu.

Editace registrace


OTEVÍRACÍ DOBA


VIRTUÁLNÍ MUZEUM


EXPONÁT MĚSÍCE


FOTOGALERIE

E-SHOP


VĚDECKÉ ČASOPISY


 Zřizovatel:


                      


 
 
       

Folia ethnographica 46/1 2012

  • Napsal: Eva Večerková
  • ISBN: 0862–1209
  • Rozsah: cca 100 stran
  • Formát: 168×240 mm
  • Vazba: brožovaná
  • Datum vydání: 2x ročně
  • Dostupnost: vyprodáno

Cena s DPH: 109 Kč

 
  • Popis
  • Ukázková kapitola ke stažení

 Obsah čísla (Contents) 46/1 2012 (37.4 kB, Adobe Acrobat dokument)    

ABSTRACTS:

HOSTINSKÉ PODNIKY VŠEDNÍ I SVÁTEČNÍ

KAREL ALTMAN Etnologický ústav Akademie věd České republiky, v.v.i., pracoviště Brno

ABSTRACT: The primary „everyday“ dimension of the taverns – friendly environment, refreshment and further services, place of communication – was the basis of exceptional, festive events in leisure time when entertaining activities were organised in taverns.

KEY WORDS: Taverns, regular guests, everyday life, holidays and festivities

------------------------

VŠEDNÍ A SVÁTEČNÍ DNY V ŽIVOTĚ OBYVATEL DOLNÍCH KOUNIC V BAROKNÍ DOBĚ

PETR ECKL Gymnázium Moravský Krumlov

ABSTRACT: Dolní Kounice is one of the few localities with exceptionally well preserved archive material, especially accounting books, that allow to reconstitute the everyday as well as festive life of its inhabitants in the Baroque period. The above-mentioned documents depict in an expressive way the disappeared life of this South Moravian township.

KEY WORDS: Dolní Kounice, Baroque period, everyday life, festivities, township, traditions, Dietrichstein, pilgrimage

------------------------

VŠEDNÍ A SVÁTEČNÍ STRAVA V NĚMECKÝCH OBCÍCH VYŠKOVSKÉHO JAZYKOVÉHO OSTRŮVKU

JARMILA PECHOVÁ Etnografický ústav Moravského zemského muzea, Brno

ABSTRACT: The paper deals with the everyday and festive food in eight former German villages in the region of Vyškov. The assortment of dishes, dining, tableware, dishes for family and traditional events are described. The contemporary use of traditional recipes is mentioned.

KEY WORDS: Diet – meat – pastry – wedding – carnival – Easter – religious festivities – Christmas – carol-singing – pilgrimages – recipes – German language island around Vyškov

------------------------

KABÁTEK – SOUČÁST SVÁTEČNÍHO I VŠEDNÍHO MUŽSKÉHO ODĚVU VE SBÍRKÁCH ETNOGRAFICKÉHO ÚSTAVU MORAVSKÉHO ZEMSKÉHO MUZEA

LENKA NOVÁKOVÁ Moravské zemské muzeum, Etnografický ústav, Brno

ABSTRACT: The paper deals with the collection of male jackets in the Ethnographic Institute of the Moravian Museum. It features specific regional types and variants, their evolution as well as corresponding iconographic and written sources. The author also describes their cut.

KEY WORDS: Traditional clothing – male jackets – cuts – collections of the Ethnographic Institute/Moravian Museum

------------------------

ZNEVÝHODNĚNÉ DĚTI VE DNECH PRÁCE, ZÁBAVY A RADOSTI1 NA PŘÍKLADU BRNĚNSKÉHO ÚSTAVU PRO ZMRZAČELÉ V MEZIVÁLEČNÉ DOBĚ

ANDREA ZOBAČOVÁ Etnologický ústav Akademie věd České republiky, v.v.i., pracoviště Brno

ABSTRACT: Paper on the creation of the Institute for Cripples in Brno-Královo Pole and on the care of its inmates through therapy, upbringing and basic as well as professional education. Activities of children and youth in the pupils‘ and apprentices‘ home-rule that contributed to the functioning of the institute. Description of a day of joy of a boy with paralysed arm and leg.

KEY WORDS: Children, youth, physically handicapped, health disadvantage, institutional care

------------------------

NEDĚLE – DEN SVÁTEČNÍ

MAGDALÉNA RYCHLÍKOVÁ Národní muzeum – Náprstkovo muzeum, Praha

ABSTRAKT: The Slovaks in Prague belong to three main churches: Roman-catholic, Lutheran and Greek-catholic. Unlike their Czech compatriots they are more religious and maintain the tradition of Sunday as the day of rest and prayer.

KEY WORDS: Slovaks, Prague, Churches, Sunday.

 
vyrobila www.omegedesign.cz