Jak v Hrabovanech otec zamordoval svoju manželku a 3 dítky

Zpět na seznam témat


Jana Poláková

Podkladem pro morytát se stala událost, která se odehrála v noci ze 3. na 4. září 1850, kdy v obci Habrovany (okr. Vyškov) zavraždil v hostinci řezník Filip Smutný svoji ženu a tři dcery. Důvodem bylo odhalení jeho milostného poměru s mladou služebnou. Za svůj čin byl odsouzen k dvacetiletému žaláři v Brně na Špilberku, kde po sedmi letech zemřel.

Příběhu a jeho tištěné podobě se věnoval kulturní historik Václav Burian (1921 Podbřežice –1998 Olomouc), který vydělil dvě základní dějové varianty. První skupina nese v názvu velmi truchlivý příběh. Autor naturalisticky vykresluje průběh vraždy, ve výčtu obětí však zaměňuje jednu z dcer za syna. Také ve smutném a žalostném příběhu se objevuje brutalita činu a stejné dezinformace. Specifickou část představuje smrt manželky v okamžiku, kdy se pomodlila ke sv. Barboře. Burian zachytil při svém výzkumu ve 40. letech 20. století několik živoucích nápěvů písně. Ve sbírkách brněnského pracoviště Etnologického ústavu AV ČR je uloženo několik variant písně a jejího ústního podání, zdokumentovaných v následujícím desetiletí. Poslední záznam písně datujeme do roku 1998.

V současnosti je zjištěno 25 různých tisků vydávaných až do začátku 20. století. Nejmladší výtisk pochází z tiskárny Jozefa Teslíka (1868 Brno – 1928 Skalica) ze slovenské Skalice. Jako jediný využívá na titulní straně vyobrazení spojené s tematikou vraždy – biblický příběh vraždění neviňátek. Změna názvu obce v titulu písně naznačuje, jak se v průběhu let údaje o události mění. Příběh dnes překvapuje svojí životností v obci v podobě vyprávění pověsťového či hororového charakteru. Množství archivních dokladů k události je mizivé, a tak lze říci, že právě kramářské tisky zachovaly památku na rodinnou tragédii nejrozsáhleji.

KONTAKTY
SLUŽBY
VĚDA A VÝZKUM
O NÁS